logo       Join us!
Destination search
$('#selCountry').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?type=idea&selCountry='+$(this).val(), '#selCity'); else $('#selCity').html('').prop('disabled', true); }).val(7).change(); $('#selCity').change( function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); } );

Join us !

Travel offers

Pristina


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pristina, Serbia

Priština je glavni i najveći grad Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija i predstavlja njegovo privredno, kulturno i univerzitetsko sedište. Leži na severoistočnom obodu Kosovske kotline, ispod planine Grmije. Udaljena je od Beograda 365 km, a od Niša 136 km i nalazi se na raskrsnici važnih puteva koji iz Srbije vode Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Kroz Prištinu protiču rečice Veluša , koja se u samom gradu uliva u Prištevku, a potom u Sitnicu. Priština ima svoj međunarodni aerodrom u Slatini.

Procenjuje se da u Prištini trenutno živi preko 500.000 stanovnika. Najveći deo stanovništva čine Albanci, a ostale etničke zajednice su Turci, Srbi, Bošnjaci i Romi.

Zbog kontrasta starog i novog u arhitekturi i većeg broja kulturno-istorijskih spomenika, Priština predstavlja zanimljivo turističko mesto. Iz turskog perioda najznačajniji kulturno-istorijski spomenici u Prištini su Carska džamija iz 15. veka, Taš-džamija, Sahat-kula, kuća Emindžika, koja predstavlja tipičnu orijentalnu bogatašku zgradu iz 19. veka i dr.

Južno od Prištine nalazi se manastir Gračanica, podignut 1321. godine, zadužbina kralja Milutina, jedan od najlepših srpskih srednjovekovnih manastira. Spomenik na Gazimestanu, u blizini Prištine, obeležava mesto na kome je vođena Kosovska bitka, u kojoj su Turci 1389. porazili vojsku srpskog kneza Lazara, i otvorili puteve za dalje osvajačke pohode u Evropu.

Gračaničko jezero, odakle se grad snabdeva vodom, sistemom “Badovac”, nalazi se 15 km južno od grada, prema Gnjilanu. Okolina Prištine pruža odlične uslove za lovni i ribolovni turizam.

Priština ima svoj međunarodni aerodrom u Slatini, ispod Goleša i univerzitet.

Tags: Pristina, Serbia travel experience, city guide and tourist map of Pristina, accommodation in Pristina apartments for rent prices in Pristina, hotels Pristina, travel guide Pristina tourist info, weather forcast, 3

Recommend this place to your friends:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Comments and Reviews | Tell us how you like this place ?


No comments here yet...

Post to Facebook? facebook   Please rate:


Map of Pristina »

var MapID=682; var Type="city"; var Coo="42.672421,21.164539"; var MapCat=0; Bounds = "42.672421,21.164539,42.672421,21.164539"; PanoTag=false; InitMap(); initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); InitPostToFB(); toolTip(); skrati();

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Popular places in Pristina

New in this city
No activities at this moment...
Share your travel story

© 2015. Phone Travel guide
Social network for travelers
We offer you wide range of travel ideas and accommodation options, but we cannot be responsible for real time pricing and services show, so please communicatite directly with hotel and aparment owners.
Summer deals for 2015, Greece, Montenegro, Turkey, Egypt, Tunisia